Pernilla och Johan återvänder gärna till Bergslagen cycling

Bild på Pernilla och Johan återvänder gärna till Bergslagen cycling

Pernilla och Johan Kihlen från Alingsås är två mountainbike-entusiaster som flera gånger besökt Bergslagen cyclings mountainbikeområde. Vi träffade dem i Pershyttan för att höra vilka de tycker är fördelarna med cykelsemester, varför de väljer att återkomma till området samt om planerna på att flytta hit.

Vad är det som gör att ni åker land och rike runt i er husbil för att cykla?

– Vi gillar att åka runt i Sverige och upptäcka nya fina platser, särskilt om man kan cykla där. Sverige är underskattat att semestra i vare sig man cyklar eller inte, säger Johan.

– Jag håller med. Det finns massvis med riktigt fina platser att upptäcka och det går inte en dag på våra små turnéer när vi inte blir hänförda över en plats, byggnad eller något naturfenomen. Och ändå har vi så mycket kvar att upptäcka, säger Pernilla.

 – Husbilslivet passar oss bra då vi får med oss både mtb och downhillcyklar vilket gör att vi slipper välja. På semestern kan vi därför alternera vilket gör att vi ständigt har kul, berättar Johan.

 – Vi har verkligen tur som hittat varandra då vi båda brinner för cykling och natur. Det blir aldrig bråk om hur vi ska spendera semestrar och helger, säger Pernilla.

 

Hur länge har ni cyklat mountainbike?

 – Jag köpte min första mountainbike när jag var 10 år. Första cykelklubben gick jag med i 1998, Kinds cykelklubb, men då var det landsväg som gällde. MTB cyklade jag också såklart men inte i klubben utan för att det var kul med kompisarna, berättar Johan.

 – Jag kommer ihåg min första cykel som hade vägmärken på ramen. Jag var runt 5 och riktigt stolt. Det var sannerligen ingen MTB men den gick fint att köra sönder ändå. Vi gjorde banor i skogen, körde på tid och avverkade nog flera cyklar som inte tålde behandlingen. Mer seriös cykling blev det först för 15 år sedan då jag började cykla med gänget på Allebike och gick med i Alingsås CK, berättar Pernilla.

 

Nu befinner ni er i Bergslagen cyclings område. Hur många gånger har ni varit här?

 – Det är vårt tredje besök i Pershyttan och då har vi hunnit med att cykla i Ånnaboda med, säger Pernilla.

 – Är det bara tre gånger? Det känns som att vi varit här fler gånger, säger Johan.

 – Ja men nästa besök är redan inplanerat till nästa helg, vi har ju inte besökt Hjulsjö ännu, berättar Pernilla och skattar.

 

Vad är det som gör att ni så gärna kommer tillbaka just hit?

– Det är trevligt med många cykelleder i samma område. Då lederna är uppmärkta och det finns ledkarta att köpa är det enkelt att hitta även för en utsocknes, berättar Johan.

– Ja kartan uppskattar jag verkligen. Jag har en förmåga att köra vilse men ledkartan har hjälpt oss hitta tillbaka igen. Denna vistelse cyklade vi bland annat röd 10 i Ånnaboda, enligt kartan skulle leden vara 31 km men för oss blev den 39km. Ibland går det fort utför och det är då lätt att missa en skylt så ledkartorna har verkligen varit användbara, säger Pernilla.

– Vi har ju även lärt känna trevligt folk i både Perhyttan och Örebro vilket gör det extra intressant att komma tillbaka, berättar Johan.

– Jo, vi möter mycket trevliga människor här. Det är extra kul när man börjar prata med någon man aldrig träffat, det inbjuder ofta till ny kunskap och intressanta historier, instämmer Pernilla och fortsätter

–  För mig är det en stor fördel med bra ställen att parkera husbilen på, där vi inte är i vägen men inte heller har långt till naturen. I Pershyttan har vi både stått vid Digerberget och vid gruvcentret.

– I Ånnaboda har vi ställt oss vid naturreservatet utanför Garphyttan och vid skidstadion. Det är så fantastiskt att bara kliva upp på morgonen kränga på sig cykelkläder och rulla iväg. Stigarna tar ju heller aldrig slut, berättar Johan.

 

Vi har hört rykten om att ni är på väg att flytta hit, stämmer det? Av vilken anledning flyttar ni?

– Ja rykten stämmer. Vi håller utkik efter ett lämpligt hus i området men det är ju mycket som ska klaffa. För mig handlar det om att hitta friheten och lugnet. Att kunna styra över sitt eget liv. Vem vet kanske starta en verksamhet, säger Johan.

– När vi åker från Bergslagen i allmänhet och Pershyttan i synnerhet infinner sig en vemodig känsla och jag längtar tillbaka redan när vi sätter oss i husbilen för att vända hemåt. Det är en dröm att kunna bo mitt i denna fantastiska natur och med så mycket cykelleder man kan önska. Ett annat plus är att det inte är långt till Järvsö där ju JBP ligger vilket innebär att vi kan dra till Järvsö och cykla downhill över helgen. Att vi redan lärt känna personer här ger också en viss trygghet, avslutar Pernilla.

 

© 2018 REGION ÖREBRO LÄN